Επιλογή Σελίδας

Ζούμε σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αγαθά όπως η ισότητα των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής ή εθνότητας, τα δικαιώματα των γυναικών, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, αλλά ακόμα και το υπέρτατο αγαθό της υγείας κλυδωνίζονται. Για να διεκδικήσουμε όμως όλα αυτά τα αγαθά, ακόμα και αυτό της υγείας πρέπει να προσπαθήσουμε πρώτα να είμαστε όσο μπορούμε ψυχικά υγιείς και ισορροπημένοι. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν είναι πάντα εύκολο, ο πανικός, το άγχος, το στρες, ο καταιγισμός πληροφοριών, και το αρνητικό κλίμα παγκοσμίως δεν βοηθούν, όμως υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί τρόποι που μας βοηθούν να ανεβάσουμε τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας και να νιώσουμε περισσότερη ευεξία.

Ακούστε μουσική- τραγουδήστε- χορέψτε.

«Η μουσική δίνει φτερά στην ψυχή» είπε ο Πλάτωνας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μουσική ενεργοποιεί και εξιτάρει τον ανθρώπινο οργανισμό και χρησιμοποιείται πολύ συχνά για θεραπευτικούς σκοπούς. Έχει αποδειχθεί ότι η χαλαρωτική μουσική κατορθώνει να μειώσει το στρες, πολλές φορές όμως μπορεί να θεωρηθεί και τρόπος ψυχικής εκτόνωσης, ειδικά αν συμμετέχουμε με τραγούδι ή/ και χορό. Μας δίνει τη δυνατότητα να αποδράσουμε και να ταξιδέψουμε νοητά από την καθημερινότητα. Μας δημιουργεί την θέληση να αφήσουμε το μυαλό μας να ονειρεύεται μέσα από την μουσική έτσι ώστε να ανεβάσουμε την διάθεση μας και να αφεθούμε στους ρυθμούς της και στις εικόνες που μας εμπνέει. Η χαλάρωση που επιτυγχάνεται με τη μουσική μας προκαλεί διάφορα συναισθήματα, τις περισσότερες φορές ευφορίας, που ευνοεί όμως και μια καινούργια διαθεσιμότητα και μεγαλύτερη δεκτικότητα σε εξωτερικούς ερεθισμούς, δηλαδή μας βοηθάει να είμαστε παρόντες στο «Εδώ και τώρα». Σε αυτό ακριβώς το στάδιο η μουσική παύει να είναι απλώς ένα στοιχείο χαλάρωσης και παίζει θεραπευτικό ρόλο. Ειδικότερα η μουσική μας εμπνέει και βοηθά την δημιουργικότητα, ρυθμίζει την αναπνοή μας, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον πόνο, βοηθά στην συγκέντρωση και την παραγωγικότητα, βοηθά στην σωματική άσκηση και γενικά βοηθά να βγούμε από τα προβλήματά μας και να νιώσουμε καλύτερα.

Ασκηθείτε.

Χιλιάδες έρευνες έχουν αποδείξει τη συμβολή της σωματικής άσκησης στην ψυχική μας ευεξία. Η σωματική άσκηση είναι κάτι που όλοι μπορούμε να κάνουμε ανεξαρτήτως ηλικίας και δυνατοτήτων. Το περπάτημα κυρίως για τα άτομα τρίτης ηλικίας, ή η απασχόληση στον κήπο, το τρέξιμο για τους νεότερους ή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, τα αθλήματα και τα σπορ, είναι τρόποι άσκησης που μας κάνουν να ξεφύγουμε από τα προβλήματα και την αρνητική διάθεση και να νιώσουμε ευεξία. Κατά τη σωματική άσκηση απελευθερώνονται ενδορφίνες φυσικές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που ενισχύουν τη διάθεση, σταματούν τον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων και μετά την άσκηση ενώ αισθανόμαστε κούραση παράλληλα αισθανόμαστε όμορφα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα, έκανε πρόσφατη αναφορά για τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, οπότε μαζί με την ψυχική ενισχύει και τη σωματική υγεία. Τα οφέλη της άσκησης στην ψυχολογία ειδικά είναι ότι βοηθάει να νικήσουμε την κατάθλιψη, ενισχύει την αυτοεκτίμηση μας, απελευθερώνει τις ορμόνες της χαράς, μειώνει το άγχος, βοηθάει στη συγκέντρωση και καταπολεμά την αϋπνία.

Ασχοληθείτε με κάτι που σας αρέσει και που έχετε κλίση- ταλέντο- ικανότητες.

Η τόνωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης είναι αδιαμφισβήτητα κάτι που ενισχύει την ψυχολογική μας διάθεση. Κάνοντας κάτι που μας αρέσει και που είμαστε καλοί σε αυτό, από κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα μέχρι κάτι απλό όπως κάποια συλλογή αντικειμένων, είναι κάτι που μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα με τον εαυτό μας.

Βάλτε όρια
Θέστε ξεκάθαρα όρια και απομακρύνετε από τη ζωή σας αρνητικούς ανθρώπους που σας ρίχνουν ψυχολογικά. Αυτό στην πράξη μπορεί να είναι λιγάκι πιο δύσκολο αφού μπορεί να αφορά άτομα στον πολύ στενό κύκλο σας. Αλλά βρίσκοντας τρόπο να απομακρυνθούμε ή να μην αφήνουμε πλέον να μας επηρεάζουν αυτά τα τοξικά άτομα θα είμαστε πολύ καλύτερα με τον εαυτό μας. Θα είναι σαν να μας περιβάλλει μια καινούργια αύρα. Έτσι θα καταφέρετε να ζήσετε όπως εσείς πραγματικά θέλετε και όχι όπως άλλοι θεωρούν ότι πρέπει.

Ο νόμος των τριών
Αφιερώστε λίγη ώρα την ημέρα, σκεφτείτε τρία πράγματα στη ζωή σας για τα οποία είσαστε ευγνώμων και επικεντρωθείτε σε αυτά κάθε φορά που αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά.

Χαλαρώστε ακόμα και χωρίς να κάνετε τίποτα.

Χωρίς ενοχές. Όποτε έχετε λίγο χρόνο για εσάς ή το έχετε ανάγκη, προσπαθήστε να χαλαρώσετε ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτα. Μας έχουν μάθει να είμαστε διαρκώς «στην πρίζα», να κυνηγάμε τον επόμενο στόχο μας και να ξεκουραζόμαστε μόνο όταν έχουμε διακοπές ή ρεπό. Δώστε στην ξεκούραση την σημασία που της αρμόζει. Πατήστε «παύση», διαβάστε το αγαπημένο σας βιβλίο και απολαύστε το μαλακό κρεβάτι σας χωρίς τύψεις. Είναι κάτι που το έχουν ανάγκη όλοι κάποια στιγμή.

Φορέστε έντονα χρώματα
Τα έντονα χρώματα έχουν πράγματι αντίκτυπο στην ψυχολογία μας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που συχνά τα αγαπημένα μας κομμάτια είναι στις πιο έντονες αποχρώσεις. Όμως ότι τα έντονα χρώματα που φοράμε μπορούν να ανεβάσουν και τη διάθεση όσων βρίσκονται κοντά μας επίσης. Τώρα μάλιστα που ανοίγει και ο καιρός είναι η κατάλληλη εποχή.

Χαμογελάστε!
Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά χαμογελώντας μπορεί να αλλάξετε τη διάθεσή σας και να νιώσετε καλύτερα και πιο ευτυχισμένοι στη στιγμή. Στον οργανισμό εκκρίνονται ενδορφίνες όταν χαμογελάμε και έτσι νιώθουμε άμεσα πιο ευτυχισμένοι. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το γέλιο που αυτές τις μέρες σίγουρα έχουμε τεράστια ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.

Η ζωή θέλει και λίγη τρέλα!

Κάντε κάτι που πάντα θέλατε ακόμα κι αν σας φαίνεται τρελό! Αρχίστε μια δραστηριότητα που πάντα θέλατε αλλά συνεχώς την αναβάλλατε(πχ μαθήματα κατάδυσης ή ιστιοπλοΐας), πηγαίνετε ένα μεγάλο ταξίδι, βοηθήστε κάποιον που το έχει ανάγκη, ασχοληθείτε με κάτι που σας κάνει να νιώσετε χρήσιμοι (πχ συμμετέχετε σε μια ανθρωπιστική ή οικολογική οργάνωση). Όλα αυτά μας βοηθούν να ανοίξουμε το μυαλό και τους ορίζοντες μας και όταν το κάνουμε αυτό μπορούμε ακόμα και να βοηθήσουμε με τη σειρά μας τον κόσμο να αλλάξει..