2103620147 info@pappas.gr    |     6944137189                                        
Επιλογή Σελίδας

Όλα ξεκινούν με την πρώτη μάτια, όταν τα δύο βλέμματα θα διασταυρωθούν για πρώτη φορά, πόσο έντονη θα ναι αυτή η αίσθηση και πόσα δευτερόλεπτα θα διαρκέσει αυτό.
Φυσικά, για κάθε νέα γνωριμία που κάνουμε μαθαίνουμε πάρα πολλά από την συνολική εμφάνιση αυτού του ατόμου και μπορούμε να κάνουμε μια σχετικά εύστοχη υπόθεση (πχ. Για την ταξική του θέση, το στυλ ντυσίματος κ.α.). Οι πρώτες εντυπώσεις είναι καθοριστικές για τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Τα πρώτα λεπτά είναι εκείνα τα οποία συχνά θα καθορίσουν αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα τύχει της προσοχής μας και μετά την πρώτη συνάντηση. Το αν θα υπάρξει συνέχεια μετά από αυτό και αν θα είναι όμορφη εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους και από τις ενδείξεις που έχουμε από τον άλλο. Όπως όταν βλέπουμε μαύρα σύννεφα η κοινή λογική μας λέει ότι θα βρέξει άρα και εμείς πρέπει να φορέσουμε αδιάβροχο. Κάπως έτσι λειτουργούν και οι ανθρώπινες σχέσεις. Οι στενές σχέσεις, Οι σχέσεις οικειότητας. Οι ενδείξεις είναι ένα στοιχείο. Μέσα στις ενδείξεις είναι και οι τρόποι συμπεριφοράς του ατόμου που μας ενδιαφέρει, φυσικά πρέπει να είναι ευγενικοί και να μην ξεφεύγουν από την κανονικότητα εν ολίγοις. Από αυτό το σημείο και έπειτα όταν νιώσουμε έτοιμοι μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει και η σωματική επαφή. Η επαφή, το άγγιγμα των άλλων αλλά και το να αγγίζεις εσύ τους άλλους είναι μια πολύ σημαντική ανθρώπινη ανάγκη και έτσι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι βιώνουν μια κατάσταση ενδιαφέρουσα και παθιασμένη και φυσικά αυτά αποτελούν την απαραίτητη εισαγωγή για περαιτέρω οικειότητες.
Απαραίτητα στοιχεία για μια “στενή επαφή καλύτερου τύπου” είναι το να έχει κάποιος συνεχή επαφή με τα συναισθήματα που τρέφει για την γνωριμία του. Επειδή έχουμε κατηχηθεί με τον μύθο της ακολουθίας, η ερώτηση που συχνά θέτουμε στον εαυτό μας είναι “τι θα γίνει μετά;”, αυτή είναι μια λογική ερώτηση κάτω από κάποιες συνθήκες. Όταν όμως αναρωτιέσαι τι θα γίνει στο μέλλον καταστρέφεις τις περισσότερες φορές την απόλαυση του παρόντος. Αντί να αναρωτιέσαι τι θα γίνει μετά είναι καλύτερα να αναρωτηθείς “ευχαριστιέμαι αυτά που συμβαίνουν τώρα;”.
Φαντάσου τον εαυτό σου ότι γνωρίζεις ένα άτομο που το βρίσκεις ελκυστικό και είναι φανερό ότι και αυτό βρίσκει εξίσου ελκυστικό εσένα. Συζητάτε, πλησιάζετε ο ένας τον άλλο, και απολαμβάνετε ο ένας την συντροφιά του άλλου και γενικά αισθάνεστε όμορφα. Αν αναρωτιέστε τι θα γίνει μετά διχάζεστε ανάμεσα στην απόλαυση της στιγμής και στην αναμονή του μέλλοντος. Η αναμονή βεβαίως έχει και την θετική της πλευρά. Είναι πολύ εύκολο να υποβιβάζεις τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν τώρα, υπερτιμώντας τα υποτιθέμενα ομορφότερα πράγματα που θα έρθουν. Αν όμως αναρωτηθείς τι θα ήθελες να γίνει στην συνέχει η ειλικρινής απάντηση μπορεί κάλλιστα να είναι “περισσότερο από το ίδιο, παρακαλώ”, ιδίως αν είσαι στην θέση της γυναίκας που γνωρίζει έναν άντρα, επειδή οι γυναίκες είναι συνηθισμένες να μην εισακούγονται συχνότερα οι επιθυμίες τους. Στην σεξουαλική συμπεριφορά είναι συνήθως σιωπηρά συμφωνημένο ότι, αυτό που γίνεται στην συνέχεια είναι ζωτικής σημασίας και μόνο για να επικυρώσει αυτό που έχει ήδη συμβεί. Αν μπορούμε να γίνουμε πιο ξεκάθαροι σχετικά με τις ανάγκες μας, μπορούμε και να διευκρινίσουμε και την σημασία των ενεργειών μας.
Το πέρασμα από τον φόβο και την ευγένεια στην πραγματική, ανοιχτή και ξεκάθαρη επικοινωνία είναι η αρχή για μια σχέση που μπορείς να την απολαύσεις συνειδητά. Για παράδειγμα τα χείλη μας είναι πολύ πιο ευαίσθητα από το υπόλοιπο δέρμα μας γι αυτό το φιλί στο στόμα είναι αναμφισβήτητα σεξουαλικότερο από το φιλί στο μάγουλο.
Ούτως ή άλλως κανένας μας δεν μπορεί να ζήσει μια ολοκληρωτικά ανέραστη ζωή, η σεξουαλικότητα μας είναι και αυτή αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξης μας, όπως είναι οι αισθήσεις μας, οι σκέψεις μας, και άρα είναι αδύνατο να την απομονώσουμε από την συνολική μας υπόσταση. Δεν είναι ρεαλιστικό κανείς να αγνοεί το στοιχείο της σεξουαλικότητας γιατί η αγνόηση αυτού του στοιχείου δεν βοηθάει τη βαθύτερη κατανόηση των σχέσεων.
Επίσης δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι υπάρχουν δύο καταστάσεις που συμβαίνουν ταυτόχρονα όταν υπάρχει επιθυμία. Ο εγκεφαλικός πόθος για κάποιον γιατί το μυαλό μας και η σκέψη μας καθορίζει τι είναι “σεξουαλικό” και τι “μη σεξουαλικό” για εμάς και φυσικά ο σωματικός πόθος, η αόρατη αύρα που σε έλκει.
Η σεξουαλικότητα μπορεί να φέρει δύο ανθρώπους κοντά όσο τίποτε άλλο.

Σκούρτα Νίκη,
Κοινωνιολόγος

Καλέστε με
+
Καλέστε με