Επιλογή Σελίδας

Ουσιαστικά σχεδόν κανείς όσο κι αν θέλει να προχωρήσει στο γάμο δεν μπορεί να γνωρίζει απόλυτα πριν το γάμο με ακρίβεια και βεβαιότητα ποιες είναι όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε η σχέση να έχει ποιότητα και διάρκεια. Ακόμη και αν κάποιος γνωρίζει αρκετές βασικές προϋποθέσεις, πολλές φορές το απρόβλεπτο, οι εκπλήξεις και το αβέβαιο του μέλλοντος, θα του θέσουν ερωτήματα, θα δημιουργηθούν αμφιβολίες, θα φέρουν ζητήματα, προβλήματα και καμιά φορά ακόμη και βάσανα που θα κληθεί μέσα από δοκιμασίες να υπερασπιστεί βιωματικά τις επιλογές του.

Μερικές βασικές προϋποθέσεις που είναι καλό να ισχύουν είναι το ζευγάρι να έχει επιτύχει  μια οικονομική και συναισθηματική ανεξαρτησία από τις γονεϊκές οικογένειες, να υπάρχουν κάποια βασικά κοινά στοιχεία μεταξύ του ζευγαριού πάνω στα οποία θα ισχυροποιηθούν οι συνεκτικοί δεσμοί της αγάπης, να υπάρχει μια ανοικτή ματιά απέναντι στη ζωή και τις σχέσεις, να υπάρχει ευελιξία και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ των δύο σχετιζομένων ανθρώπων και φυσικά να αποφασίσουν χωρίς βιασύνες ή εκβιαστικά διλήμματα τρίτων ανθρώπων ή ακόμη και της ίδιας της ζωής. Επίσης να νιώθουν και οι δύο ελεύθερα δεσμευμένοι μέσα στη σχέση και όχι να καταπιέζονται από τα δεσμά της σχέσηςΔηλαδή να βιώνουν με ευθύνη και ωριμότητα μια αγαπητική ελευθερία. Φυσικά όλα τα παραπάνω καλούμαστε να τα κατοχυρώνουμε και να τα εξελίσσουμε καθημερινά. Θέλει συνεχή προσπάθεια, αλλά αν ξέρεις να παλεύεις, αυτός ο αγώνας μπορεί να είναι πολύ γοητευτικός.

Η ισορροπία είναι ένα από τα ζητούμενα στη σχέση. Δεν είναι δεδομένη και πολλές φορές είναι εύθραυστη. Όμως δεν παύει να είναι μία πρόκληση και ταυτόχρονη πρόσκληση για το επόμενο βήμα.

Τα μυστικά για να διατηρήσουμε μια ουσιαστική μακροχρόνια σχέση:

Μυστικό Νο1: Επικοινωνία

Η επικοινωνία σε μια σχέση είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους για να διατηρήσετε τη σταθερότητα με το σύντροφό σας και να αποφύγετε τη βαρετή ρουτίνα. Θα πρέπει να αισθάνεστε ευχάριστα και άνετα όταν συζητάτε χωρίς να φοβάστε ότι θα σας επικρίνει. Μιλώντας για τα πράγματα που σας ενοχλούν όπως και η αντιμετώπιση των προβλημάτων σας με έναν όμορφο και ενσυναίσθητο τρόπο θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να βελτιώσετε τη σχέση σας. Παρόμοια, θα πρέπει να υπάρχει χώρος και για την σεξουαλική και ερωτική επικοινωνία.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια διαχωρίζουν τους ρόλους τους, έχουν δημιουργήσει ισορροπία στην σχέση τους και δεν μάχονται για το ποιος έχει δίκιο ή ποιος κάνει λάθος. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους και ο ένας επιθυμεί το καλύτερο για τον άλλον.

Οι διαφωνίες τους μπορεί να είναι πολλές, από την οικονομική διαχείριση, την ανατροφή των παιδιών τους, τις καθημερινές δουλειές μέχρι τη σχέση τους με τα πεθερικά τους, όμως έχουν αποφασίσει ότι «συμφωνούν για τη διαφωνία τους». Δεν επιμένουν να επιλύσουν όλες τις διαφορές τους, αλλά τις αποδέχονται με συναίνεση για να διατηρήσουν την αγάπη και την ευτυχία στη σχέση τους..

Μυστικό Νο2: Ανεξαρτησία

Φυσικά ,η επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα της σχέσης, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχει ο καθένας κάποιο προσωπικό χρόνο και να μην ξεχνούν και τις δικές τους προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες, χωρίς βέβαια να υπονομεύουν τη σχέση τους.

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια λοιπόν έχουν δημιουργήσει τη σωστή ισορροπία και απόσταση μεταξύ της συναισθηματικής τους ανάγκης και της ανάγκης τους για αυτονομία.

Εξάλλου, λίγο μυστήριο είναι καλό για να διατηρηθεί ο σεβασμός και η ένταση στη σχέση!

Μυστικό Νο3: Υποστήριξη

Ο βαθμός υποστήριξης που σχηματίζεται σε ένα ζευγάρι δεν μοιάζει με κανέναν άλλο δεσμό που μπορεί να δημιουργήσετε. Αυτή είναι η σύνδεση που διευκολύνει την επικοινωνία και συμβάλλει στο να μοιράζεστε πράγματα που έχετε από κοινού. Στην πραγματικότητα, όταν υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη και αγάπη σε μια σχέση, το ζευγάρι αναπτύσσει μια δική του “γλώσσα επικοινωνίας”. Αυτή την γλώσσα χρησιμοποιεί για να εκφράσει την αγάπη και τις επιθυμίες του.

Οι καθημερινές υποχρεώσεις και η ρουτίνα μπορεί να σας κάνει να χάσετε την υποστήριξη που σας ενώνει σαν ζευγάρι. Ωστόσο, η αγάπη και η επιθυμία μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε και πάλι αυτό τον ξεχωριστό δεσμό. Έτσι θα ανακτήσετε και θα ανανεώσετε το πάθος της σχέσης σας. Η θεμελιώδης βάση των ευτυχισμένων ζευγαριών είναι η φιλία. Όταν τα χρόνια περνάνε, το πάθος μπορεί να μην είναι το ίδιο έντονο με την αρχή της σχέσης, αλλά η αγάπη και η φιλία δυναμώνουν συνεχώς.

Μυστικό Νο4: Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα είναι μια ιδιότητα που όλοι διαθέτουμε και μπορεί να καλλιεργηθεί με πολλούς τρόπους. Είναι το βασικό συστατικό που σας βοηθά να αποδράσετε από την καθημερινή σας ρουτίνα, να ανανεώσετε τη σχέση σας και να αναζωπυρώσετε την ένταση της αγάπης σας όταν αισθάνεστε ότι κάτι έχει αλλάξει.

Είναι πολύ σημαντικό να προσθέτετε πάντα νέα στοιχεία στη σεξουαλική σας σχέση και στη ζωή που μοιράζεστε εκτός από την αναβίωση των αισθημάτων σας τα οποία σας υπενθυμίζουν πόσο πολύ αγαπάτε το σύντροφό σας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Μαζί, μπορείτε να διαλέξετε να κάνετε κάτι ξεχωριστό και νέο για να ενδυναμώσετε το δεσμό σας. Έτσι θα απομακρύνετε την μονοτονία που πολύ συχνά υποβαθμίζει την αγάπη.

Επίσης δεν αντιμετωπίζουν αρνητικά τους καβγάδες και τις κρίσεις στη σχέση τους. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν τη διαφορετικότητά και τη δημιουργικότητά τους για να τη βελτιώσουν. Δεν διστάζουν να ζητήσουν συγνώμη, να διαγράψουν μια ένταση ή μια δύσκολη περίοδο και να προχωρήσουν μαζί αρμονικά στην εξέλιξή τους.

Μυστικό Νο5: Ρεαλιστική οπτική

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια πιστεύουν στα παραμύθια, ωστόσο είναι προσγειωμένα στην πραγματικότητα χωρίς όμως να παύουν να ονειρεύονται. Τα ετερώνυμα μπορεί να έλκονται αλλά ένα ζευγάρι δύσκολα θα είναι ευτυχισμένο αν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους. Τα άτομα που βρίσκονται σε μια σχέση έχοντας κοινά ενδιαφέροντα αλλά και ομοιότητες στις προσωπικότητές τους έχουν τουλάχιστον 70% πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι. Έτσι, εξασφαλίζεται η σταθερότητα και η αρμονία στη σχέση τους χωρίς να υπάρχουν πολλές συγκρούσεις. Παρόλα αυτά διαφορές πάντα θα υπάρχουν σε ένα ζευγάρι, οπότε καλό θα είναι να τις αποδεχόμαστε για να έχουμε μια ουσιαστική σχέση. Η ευγένεια και η γενναιοδωρία είναι βασικά στοιχεία της σχέσης των ευτυχισμένων ζευγαριών. Αναγνωρίζουν λοιπόν και αποδέχονται τις διαφορές τους.

Μυστικό Νο6: Η εμπιστοσύνη

Η εμπιστοσύνη παίζει πολύ βασικό ρόλο σε κάθε είδους σχέση. Είναι ένα από τα θεμέλια μιας σχέσης που ενδυναμώνει και τους δυο και σας βοηθά να αισθάνεστε ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Εμπιστοσύνη σημαίνει να είστε ο εαυτός σας χωρίς να φοβάστε ότι ο σύντροφός σας θα σας κρίνει ή επικρίνει για αυτό που είστε ή επειδή σας αρέσουν τα πράγματα που σας αρέσουν. Το άτομο το οποίο εμπιστεύεστε πρέπει να χρησιμοποιεί εποικοδομητική κριτική χωρίς να προσπαθεί να σας αλλάξει. Αυτό το είδος εμπιστοσύνης επιτυγχάνεται με την πάροδο του χρόνου και μέσω της καλής επικοινωνίας. Βασίζεται κυρίως στην ικανότητά σας να μιλάτε και να ακούτε χωρίς να φοβάστε ότι μπορεί να σας κρίνουν. Καμία σχέση, φιλική, ερωτική ή επαγγελματική, δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εμπιστοσύνη. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια βασίζουν τη σχέση τους στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό. Ακόμα και όταν διαφωνούν, σέβονται τις απόψεις του συντρόφου τους. Υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, ακόμα και όταν δεν είναι σύμφωνοι με τις επιλογές του.