2103620147 info@pappas.gr    |     6944137189                                        
Επιλογή Σελίδας

Σχέσεις από απόσταση: όσο και αν μας φαίνεται περίεργο ή αμήχανο, συμβαίνει πραγματικά πολύ συχνά γύρω μας. Πολλές σχέσεις δεν ξεκινούν έτσι, αλλά λόγω συνθηκών, δουλειάς, σπουδών, πολλοί καταλήγουν να βλέπονται μερικές μέρες το χρόνο.
Ωστόσο, πόσο ρεαλιστική είναι μια σχέση από απόσταση;
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο έρωτας από απόσταση έχει ημερομηνία λήξης που έρχεται πολύ πιο γρήγορα από ότι σε μια συμβατική σχέση. Αναμφισβήτητα, τα ζευγάρια που ζουν χωριστά έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια. Κάποιοι τα καταφέρνουν, κάποιοι άλλοι όχι.
Οι σχέσεις από απόσταση κινδυνεύουν από ανασφάλεια και ζήλεια
Ο μεγαλύτερος εχθρός των σχέσεων από απόσταση είναι η ανασφάλεια, η αμφιβολία και κατά συνέπεια, η ζήλια. Η ρήξη σε μια τέτοια σχέση μπορεί να ξεκινήσει πολύ εύκολα, από κάτι μικρό και ασήμαντο, το οποίο μεγαλοποιείται λόγω της απόστασης και της έλλειψης άμεσης επικοινωνίας.
Όταν ο σύντροφος βρίσκεται μακριά, όλα μπορεί να μοιάζουν σημαντικά και ασήμαντα την ίδια στιγμή. Πολύ συχνά, η απόσταση δημιουργεί συναισθηματικό και σεξουαλικό κενό, το οποίο μπορεί να καλυφθεί –έστω και προσωρινά – από κάποιον άλλο.
Η ύπαρξη τρίτου προσώπου και μιας κρυφής σχέσης είναι σαφώς ένα από τα βασικά προβλήματα των σχέσεων από απόσταση, χωρίς να είναι και τα μοναδικά. Συνήθως, το συναισθηματικό κενό που δημιουργείται οδηγεί στην αποξένωση, που είναι και η βασική αιτία χωρισμού.
Το μυστικό στις σχέσεις από απόσταση

Το μυστικό στις σχέσεις από απόσταση
Το μυστικό των σχέσεων από απόσταση είναι η ειλικρίνεια και η επικοινωνία. Οι άνθρωποι που είναι μακριά, πρέπει να κρατούν το σύντροφό τους ενήμερο για μικρά και μεγάλα θέματα, να μοιράζονται γεγονότα σημαντικά και ασήμαντα, ότι συμβαίνει στην καθημερινότητα τους, προκειμένου να μη χάνουν την επαφή και το δεσμό τους.
Όταν ο ένας είναι μέρος της καθημερινότητας του άλλου σε μόνιμη βάση, έστω και από απόσταση, οι δεσμοί μπορούν όντως να διατηρηθούν.
ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ
Το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας των σχέσεων από απόσταση αποδίδεται στην κατεξοχήν αρνητική αντίληψη των συντρόφων ότι η σχέση από απόσταση “γενικά δεν λειτουργεί” και στην ολίγον “θα δείξει” στάση τους
ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ…!?
Όταν μπαίνεις σε μια σχέση από απόσταση με τη λογική του “περιμένω και θα δω” το κάνεις γιατί κατά βάση δεν θέλεις να τερματίσεις την επαφή, κατακλύζεσαι όμως από την ανασφάλεια ότι αυτό το πράγμα “δεν θα δουλέψει”.
Με τη στάση “το βλέπουμε” οι άμυνες του οργανισμού σου θα περιορίζουν το βλέμμα σου σε αρνητικές διαστάσεις, θα υπερτονίζονται μερικές φορές μικρές δυσάρεστες λεπτομέρειες μόνο και μόνο για να πειστείς και να μην μπεις στον κόπο και σε περαιτέρω συναισθηματική επένδυση.
Φοβάστε το ξέρω, αλλά αν ως ζευγάρι δεν είστε αφοσιωμένοι στο να κρατήσετε αυτή τη σχέση κι αποφασισμένοι να έχετε θετική διάθεση δεν γίνεται τίποτα!

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ

1.Θέστε βασικά ερωτήματα από την αρχή για να διασφαλίσετε τυχόν παρανοήσεις, αλλά και τις παραμέτρους της σχέσης σας. Από την αρχή, προσπαθήστε να θέσετε τα όριά σας, το πως βλέπετε αυτή τη σχέση και τι περιμένετε από αυτή και φροντίστε να το κάνει με σαφήνεια και ο άλλος. Μη σας φαίνεται ότι κάτι τέτοιο ακούγεται, ξέρετε, παρακαλετό. Όχι! Είναι έγκαιρος προσδιορισμός του τι θέλετε και τι χρειάζεστε γιατί όπως είπαμε αυτή η σχέση δεν διατηρείται αν και οι δύο δεν είναι κάθετοι σε αυτό που ξεκινούν και επιλέγουν.

2.Φροντίστε να επικοινωνείτε με κάθε τρόπο (τηλέφωνο, e mail, web κάμερες κλπ) καθημερινά και παραπάνω από μία φορές αν είναι δυνατόν. Από τη στιγμή που δεν βλέπεστε είναι σημαντικό να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια συναισθηματική επαφή και σύνδεση. Δεν χρειάζετε να κάνετε βαθυστόχαστες συζητήσεις, απλά να μοιράζεστε την καθημερινότητα ή να πείτε έναν γλυκό λόγο, να ζητήσετε ή να δώσετε μια συμβουλή, να γελάσετε με το ίδιο αστείο. Προσέξτε: κάθε τρόπος επικοινωνίας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Συχνά ο γραπτός λόγος δημιουργεί παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις και στο τηλέφωνο καμιά φορά μπορεί να σας “ακουστεί” κάπως ή να μην απαντήσει αμέσως κτλ. Μην φτιάχνετε σενάρια… σκεφτείτε ότι όπως κι εσείς, έτσι κι εκείνος κάθε μέρα έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό πράγματα. Για αυτά μιλήστε και για εκείνα που σας έφεραν μαζί.

3. Κανονίστε πότε, που και πως θα είναι η επόμενή σας συνάντηση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να κανονίσετε πότε θα ξαναβρεθείτε. Η αναμονή αυτού του πράγματος θα σας δώσει κάτι να περιμένετε και θα σας γεμίσει με ενθουσιασμό και ελπίδα.

4.  Κάντε πράγματα μαζί! Σας φαίνεται περίεργο; Μπορείτε να επιδιώξετε να έχετε κοινά ενδιαφέρονται ακόμα κι αν είστε μακριά. Δείτε την ίδια ταινία ή διαβάστε ταυτόχρονα το ίδιο βιβλίο και μιλήστε στο τηλέφωνο για αυτά. Κοιτάχτε τα αστέρια…. ο καθένας από τη δική του πλευρά του ουρανού… μιλώντας ο ένας στον άλλον. Φτιάξτε το ίδιο φαγητό, κοιμηθείτε με τη μπλούζα του, δώστε του μια μαξιλαροθήκη με το άρωμά σας ή ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας την ίδια ώρα και πείτε του καλημέρα. Στον κοινό σας χώρο συνάντησης αφήστε post it με μηνύματα που θα τα βρει… σε ανύποπτο χρόνο!!! Νομίζετε ότι όσοι έχουν σχέση από κοντά τα κάνουν απαραίτητα όλα αυτά;

  1. Το να έχεις μια σχέση από απόσταση σημαίνει ότι δίνεις μια πραγματική μάχη με το ελεγκτικό και παρανοϊκό κομμάτι του εαυτού σου. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον απόλυτα αν θέλετε αυτή η σχέση να πετύχει. Από τη στιγμή που ενδιαφέρεστε και οι δύο να είστε σε αυτή τη σχέση θα τιμήσετε αυτήν την επιλογή και η απόσταση δεν θα παίξει ρόλο. Εξάλλου, αν κάποιος αποφασίσει ότι ο άλλος δεν του κάνει ή ότι βρήκε κάτι καλύτερο για εκείνον, η σχέση τελειώνει είτε μένετε 200 χιλιόμετρα μακριά είτε μοιραζόσασταν -μέχρι πρότινως- το ίδιο μαξιλάρι.
  2. Να θυμάστε ότι οι καυγάδες και οι διαφωνίες είναι μέρος οποιασδήποτε ΚΑΛΗΣ σχέσης, όπου ο καθένας διαπραγματατεύεται τα

θέλω στη ζωή του με έναν άλλον άνθρωπο. Μην αφήνετε τα παράπονά σας να συσσωρεύονται για να τα συζητήσετε όταν βρεθείτε από κοντά. Κάτι τέτοιο θα δηλητηριάσει και το παρόν και θα καταστρέψει τις πολύτιμες στιγμές που με τόση λαχτάρα έχετε σχεδιάσει να περάσετε μαζί. Μιλήστε μαζί του. Μην φοβάστε. Σας επέλεξε και τον επιλέξατε.

8. Να είστε θετικές και να μην επικεντρώνεστε στις αρνητικές

διαστάσεις της σχέσης σας από απόσταση. Τον να είστε μακριά από τον αγαπημένο σας έχει κι άλλες “ενδιαφέρουσες” πτυχές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά όλον αυτό τον “ελεύθερο” προσωπικό χρόνο επενδύοντάς τον σε δικά σας ενδιαφέροντα ή σε επαγγελματικές σας επιδιώξεις. Άλλη θετική διάσταση είναι ότι η σχέση από απόσταση σας αναγκάζει θέλοντας και μη να μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα,

μιας και στερείστε την πολυτέλεια της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. Τα συναισθήματα εδώ δεν ανιχνεύονται με το βλέμμα, δεν τα ψυχανεμίζεστε. Εδώ θα χρειαστεί και εσύ και ο άλλος να τα αναγνωρίσετε και να τα εκφράσετε. Αλλιώς πώς;

  1. Μην αντιμετωπίζετε τη σχέση από απόσταση σαν ευκαιριακή σχέση. Αν την αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα θα αισθανθείτε ασφάλεια και ευτυχία. Μεταδώστε τα και στο σύντροφό σας που φοβάται τα ίδια πράγματα με εσάς για να ενισχύσετε και τη δική του επένδυση!

Βασικοί κανόνες επιβίωσης:

Που θα βρεθούμε: προφανώς θα πρέπει να βρίσκεται στην έδρα εκείνου που διαθέτει ή μπορεί να εξασφαλίσει χώρο για να περνάτε ώρες μόνοι σας. Μπορεί εσύ να θέλεις να έρχεται εκείνος εδώ, αλλά το να τον συναντάς για καφεδάκια επειδή ζεις ακόμα στο πατρικό σου, δεν συμφέρει κανένα. Έχετε που έχετε να παλέψετε μια απόσταση, μην γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Ποιός θα κάνει τα περισσότερα ταξίδια; Εδώ δεν χωρούν εγωισμοί. Σε μια σχέση από απόσταση πρέπει να είστε και οι δύο έτοιμοι να ταξιδέψετε, να φάτε τα αεροδρόμια, καράβια,λεωφορεία με το κουτάλι χωρίς γκρίνιες!

Πώς θα επικοινωνούμε; Ρυθμίστε το πρόγραμμά σας. Η επικοινωνία είναι κλειδί

για την επιτυχή εξέλιξη μιας σχέσης από απόσταση. Αν δουλεύετε πολλές ώρες, αν σπουδάζετε πολλές ώρες, θα πρέπει να βρείτε φόρμουλες για να μιλάτε (στο

τηλέφωνο, με μηνύματα, με όποιο τρόπο μπορείτε, ακόμα και με ταχυδρομικό περιστέρι).

Κάθε πότε θα βρσκόμαστε; Εδώ, πρέπει να ορίσετε εξαρχής, τον τρόπο που θα βρίσκεστε. Ο καιρός περνά γρήγορα κι αν δεν κλείνετε οργανωμένα εισιτήρια, θα περνάει ο χρόνος και η απόσταση θα μεγαλώνει! Σίγουρα, είναι πιο εύκολο να βρεθείτε, εφόσον κατοικείτε στην ίδια χώρα ή στην ίδια πόλη. Αλλά κι εκεί, οι αποστάσεις θα πρέπει να είναι στη μέση. Όχι, να πρέπει να βρεθείτε ανάμεσα αλλά αν πχ, εκείνος διαθέτει δικό του σπίτι, να φροντίσει να μην ταλαιπωρείσαι καθημερινά με τα Μέσα μεταφοράς αλλά να έρχεται να σε παίρνει ή να σε συνοδεύει σπίτι σου.

Θα υπάρξει κοινός τόπος, κοινή έδρα κάποτε; όσο πιο δεδομένος είναι ο χρόνος της απόστασης, τόσο πιο εύκολα θα παλέψετε το διάστημα αυτό. Σίγουρα, αν πηγαίνετε στο άγνωστο χωρίς να ξέρετε πότε θα βρεθείτε σε κοινό τόπο διαμονής, θα πρέπει να παλέψετε πιο συχνά τις ανασφάλειες σας.

Γιατί όταν θέλεις, όλα γίνονται!

Καλέστε με
+
Καλέστε με