2103620147 info@pappas.gr    |     6944137189                                        
Επιλογή Σελίδας

Η διαρκής ένταση και ο ανταγωνισμός σταδιακά επιφέρουν διατάραξη στην επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού, έλλειψη εμπιστοσύνης ενώ αρχίζουν και αναπτύσσονται συναισθήματα θυμού, εχθρότητας και αποστροφής. Οι διαπληκτισμοί γίνονται χρόνιοι, υπάρχει δυσαρμονία και διαφωνία σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατεί το ζευγάρι να επιλύσει προβλήματα που προκύπτουν και που φωνάζουν για λύση, να αδυνατεί να σχεδιάσει από κοινού το μέλλον της οικογένειας.
Οι αλληλοκατηγορίες, οι προσβολές και οι λεκτικές επιθέσεις γίνονται συνήθεια, εξασθενίζουν τα αισθήματα κατανόησης, αναγνώρισης της προσφοράς του άλλου και τρυφερότητας, ενώ παύουν πια να συγχωρούν και να ξεχνούν τα λάθη του άλλου. Έτσι και οι δύο σύντροφοι αναπτύσσουν άγχος, ίσως και κατάθλιψη, εφόσον διαρκώς βρίσκονται σε αμυντική θέση κι αναγκάζονται να κρύβουν τα συναισθήματά τους.
Μπορεί ακόμη και κάποια στιγμή να αναζητήσουν την φυγή από το αδιέξοδο είτε με την απομάκρυνση από την κοινή εστία είτε αποκτώντας εξάρτηση από κάποια ουσία ή συνήθεια. Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν σαν όπλα ή σαν θύματα ενός πολέμου. Σταματούν πια να περνάνε καλά και να διασκεδάζουν μεταξύ τους και η υπερβολή τους ακολουθεί σε κάθε τούς αντίδραση.

Πως μπορείτε να καταλάβετε ότι ο ανταγωνισμός έχει κάνει την εμφάνισή του στην σχέση τους?

  • Συμφωνείτε με τον σύντροφό σας να κάνετε κάτι, αλλά όταν έρχεται η ώρα γι’  αυτό το παραμελείτε και οι δυο ή το ξεχνάτε, ή διαφωνείτε για ότι είχατε συμφωνήσει από πριν, με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτα τελικά.
  • Νιώθετε ότι φοβάστε πλέον να κάνετε διάλογο ή μια συζήτηση με τον σύντροφό σας.
  • Ο σύντροφός σας δεν διατηρεί οπτική επαφή όταν συζητάτε μαζί τον για κάτι που θεωρείτε ότι έχει κάνει λάθος.
  • Νιώθετε ότι δεν έχετε καμία διάθεση να υπαναχωρήσετε ή να αλλάξετε την γνώμη σας για ένα θέμα στο οποίο έρχεστε αντιμέτωποι.
  • Είστε και οι δυο ανίκανοι να τελειώσετε μία διαφωνία σας για ένα Θέμα ερχόμενοι σε κάποιας μορφής συνεννόηση.
  • Πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεστε αν Θα χάσετε ή Θα κερδίσετε σε μία συζήτηση πριν ακόμη αυτή ξεκινήσει.
  • Νιώθετε ότι παρίστασθε σε μία δίκη όπου είστε ο κατηγορούμενος και ο σύντροφός σας ο κατήγορος ή το αντίθετο.
  • Εμφανίζεστε και οι δύο στα μάτια τον κόσμου σαν το τέλειο ζευγάρι χωρίς προστριβές ενώ μέσα σας ξέρετε ότι δεν είναι έτσι. Νιώθετε απόμακροι, παραμελημένοι και αγνοημένοι.
  • Αρχίζετε να έχετε προβλήματα και διαcρωνίες στην διεκπεραίωση των κοινών σας υποχρεώσεων (σπίτι, δουλειά, παιδιά κ.τ.λ.) χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Νιώσετε σαν μονάδα κι όχι, σαν μια ομάδα που έχει κοινούς στόχους.
  • Ενώ έχετε συμφωνήσει να επουλώσετε τα τραύματα στη σχέση σας και να εδραιώσετε ενα πιο υγιές περιβάλλον για την οικογένειά σας ανατρέχετε συνεχώς και οι δύο στα λάθη τον παρελθόντος και δεν προχωρείτε μπροστά.

Ποιες καινούριες συμπεριφορές πρέπει να υιοθετήσει ένα ζευγάρι προκειμένου να μειώσει τον ανταγωνισμό στη σχέση του?

Καταρχήν πρέπει ο καθένας για τον εαυτό τον να προσπαθήσει να κατανοήσει την τάση τον για τον ανταγωνισμό, να αναρωτηθεί από που προέρχεται ανατρέχοντας στο παρελθόν τον και το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Κατόπιν να αξιολογήσει τον ανταγωνισμό αυτόν: τι τον προσφέρει, πώς επηρεάζει την σχέση τον, τι ανάγκες τον καλύπτει, πόσο σημαντικό είναι για τον καθένα να ανταγωνίζεται για να διεκδικεί πράγματα. Στη συνέχεια θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό τον και τις συμπεριφορές του, εφόσον καταλήξει ότι ο ανταγωνισμός είναι επιζήμιος για την σχέση τον και τελικά δεν καλύπτονται οι ανάγκες του. Θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ανοιχτοί στην επικοινωνία με τον σύντροφό μας, να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και τον σεβασμό μεταξύ μας, να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν, να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή και την ωριμότητα, να ανταλλάσσουμε με τον σύντροφό μας αναγνώριση για την προσφορά του καθένα στην σχέση, να χρησιμοποιούμε το χιούμορ και το χαμόγελο όταν αναφερόμαστε στις ιδιοτροπίες και τις συνήθειες του άλλου, να αποβάλλουμε τον θυμό και την αρνητική ενέργεια από μέσα μας να αναπτύξουμε την συναισθηματική μας ανεξαρτησία και να μην αγκιστρωνόμαστε στον σύντροφό μας για να έχουμε λόγο ύπαρξης, να μοιραζόμαστε την δύναμη, τον έλεγχο και την επίλυση των προβλημάτων μαζί του. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα λάθη σας και όπου υπάρχει ανάγκη για αλλαγές να τις τολμήσετε, και αν δείτε ότι δε μπορείτε μεταξύ σας να χειριστείτε την κατάσταση απευθυνθείτε για βοήθεια σε κάποιο ειδικό. Σε τελική ανάλυση, δοκιμάστε την συνεργασία κι όχι τον ανταγωνισμό.

Καλέστε με
+
Καλέστε με