2103620147 info@pappas.gr    |     6944137189                                        
Επιλογή Σελίδας

Ο Meik Wiking θεωρείται ειδικός στην ευτυχία κι αυτό όχι λόγω της εθνικότητάς του – επειδή είναι Δανός και οι πολίτες της χώρας δηλώνουν γενικά χαρούμενοι από τη ζωή τους – αλλά λόγω της θέσης του: Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του «Happiness Research Institute» (Ινστιτούτο Έρευνας της Ευτυχίας), με έδρα την Κοπεγχάγη, που μελετά τους παράγοντες που κάνουν ορισμένους ανθρώπους να χαμογελούν περισσότερο από άλλους.
Το πόσο ευτυχισμένος είναι κάποιος διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, λέει επιχειρώντας να απαντήσει το γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους. Ωστόσο, ναι, υπάρχει κι ένας παράγοντας – κλειδί. «Όταν κοιτάμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι από άλλους, όταν εξετάσουμε τους κοινούς παρονομαστές μεταξύ των χαρούμενων Αμερικανών, Κινέζων ή ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν γιατί κάποιος είναι ευτυχισμένος. Από την ίδια τη γενετική έως το εισόδημα κάποιου, το επίπεδο εμπιστοσύνης (στους θεσμούς), τις κοινωνικές σχέσεις, την υγεία, την ηλικία» τονίζει.
Παράγοντας – κλειδί είναι όμως οι σχέσεις με τους άλλους. «Αυτό που εντοπίζουμε συχνά (στις έρευνες) είναι πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους της ευτυχίας είναι πόσο ικανοποιημένοι είμαστε από τις σχέσεις μας. Επομένως, οι φίλοι, η οικογένεια, μια ισχυρή κοινωνία, που μας δίνει την αίσθηση πως έχουμε κάποιον, πάνω στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε σε περίπτωση ανάγκης, αυτοί είναι ίσως οι σημαντικότεροι παράγοντες που κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους» εξηγεί.
Για όσους αναζητούν κάποια μυστική συνταγή για την ευτυχία, ο Meik ξεκαθαρίζει πως κάθε χώρα είναι διαφορετική όπως και κάθε άνθρωπος. και στην πραγματικότητα επακριβώς μία και ενιαία συνταγή με παγκόσμια εφαρμογή δεν υπάρχει. «Σε κάποιες χώρες θα είχε νόημα η μείωση του επίπεδου της φτώχειας, σε άλλη χώρα η βελτίωση των συνθηκών μοναξιάς των ανθρώπων» εξηγεί. Υπάρχει ωστόσο μία πρακτική συνταγή, όπως λέει: «Νομίζω πως μία από τις καλύτερες “συνταγές”, εδώ και τώρα, για όσους θέλουν να είναι πιο χαρούμενοι, είναι να κάνουν κάτι που να έχει νόημα και δράση, μαζί με άλλους ανθρώπους. Κι αυτή νομίζω ότι είναι μια απλή παγκόσμια, αν και όχι “μυστική”, ωστόσο πρακτική “συνταγή”…».
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία, που καταρτίζει το Ινστιτούτο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι κάτοικοι των βόρειων χωρών του πλανήτη φαίνονται να είναι οι πιο ευτυχισμένοι. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Meik Wiking, «υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που διαμορφώνουν αυτούς τους δείκτες, για παράδειγμα η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση, τα κοινωνικά οφέλη για τους άνεργους». Στο πλαίσιο αυτό, όπως λέει, οι κυβερνήσεις έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των επιπέδων ευτυχίας μεταξύ των πολιτών κι αυτό «επειδή ναι μεν μετράει ο τρόπος ζωής και οι επιλογές μας στο πόσο χαρούμενοι είμαστε, αλλά οι πολιτικές, υπό τις οποίες ζούμε, έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευτυχία μας».
«Αν εξετάσει κανείς την παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 155 χώρες, οι χώρες με τους πιο χαρούμενους πολίτες έχουν μέσο όρο βαθμολογίας το 7,5 (στα 10) και οι χώρες με τον μικρότερο βαθμό ικανοποίησης γύρω στο 3. Κι αυτές οι διαφορές έχουν να κάνουν με τις ακολουθούμενες πολιτικές σε μια χώρα και τις συνθήκες, υπό τις οποίες ζουν οι πολίτες της. Επομένως το ΑΕΠ, τα επίπεδα ευημερίας, αλλά επίσης τα επίπεδα ελευθερίας σε μια χώρα, το σύστημα υγείας, το προσδόκιμο ζωής, η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, ο βαθμός γενναιοδωρίας και κοινωνικής στήριξης, όλα αυτά μετράνε και σε όλους αυτούς τους τομείς αποφασιστικός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης» όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Meik Wiking.
«Δυστυχώς, ωστόσο, οι κυβερνήσεις περνούν πολύ χρόνο ασχολούμενες μόνο με το ΑΕΠ και παραβλέπουν κάποιους άλλους παράγοντες, όπως η μείωση της διαφθοράς, η δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τις κοινωνικές σχέσεις κ.ά.», προσθέτει.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανά τον πλανήτη, που σίγουρα δεν είναι ευτυχισμένοι και στους ανθρώπους αυτούς, ο Meik Wiking στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας κι ελπίδας. «Το μήνυμα είναι πως παρά το γεγονός ότι ζούμε υπό άθλιες συνθήκες ορισμένες φορές, μπορούμε να βρούμε κάποιες στιγμές ευτυχίας. Θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι και το να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε. Βέβαια, στη ζωή ενός ανθρώπου υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε συνθήκες για μια καλύτερη ζωή. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι οι περίοδοι που δεν είμαστε ευτυχισμένοι είναι κι αυτές μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας» καταλήγει.

10 λόγοι που μας κάνει καλό το σεξ
1. Το σεξ μας κάνει να φαινόμαστε πιο όμορφοι καθώς απελευθερώνει ένα φυσικό στεροειδές.
2. Μειώνει τις ορμόνες που ευθύνονται για το στρες.
3. Αντιμετωπίζει χρόνιους πόνους σε πλάτη και πόδια ενώ μειώνει τους πονοκεφάλους και τους πόνους της περιόδου στις γυναίκες.
4. Κάνει καλό στην επιδερμίδα καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος.
5. Βελτιώνει τη διάθεσή και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
6. Το τακτικό σεξ μειώνει την πίεση.
7. Προστατεύει από ιώσεις και κρυώματα γιατί αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α που προστατεύει από ιούς.
8. Καιμε 4 θερμίδες το λεπτό άρα μιλάμε για έναν καλό τρόπο άσκησης.
9. Τέσσερις ώρες μετά τον οργασμό νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
10. Ο οργασμός αυξάνει την αιμάτωση του εγκεφάλου, γεγονός που είναι καλύτερο για το μυαλό και από σταυρόλεξο.

Καλέστε με
+
Καλέστε με