2103620147 info@pappas.gr    |     6944137189                                        
Επιλογή Σελίδας

Μια καλή σχέση μοιάζει λίγο με το χορό, και στηρίζεται σε μερικούς όμοιους κανόνες. Οι σύντροφοι δεν χρειάζεται να κρατιούνται σφιχτά, αφού κινούνται ακολουθώντας με σιγουριά το ίδιο πρότυπο, με κινήσεις λεπτές αλλά χαρούμενες, γρήγορες και ελεύθερες… αν έσφιγγαν ο ένας τον άλλο θα σταματούσαν τη ροή του προτύπου και θα πάγωναν την κίνηση, θα εμπόδιζαν τη συνεχώς μεταβαλλόμενη ομορφιά της εξέλιξής του…ξέρουν ότι είναι σύντροφοι που κινούνται στον ίδιο ρυθμό, δημιουργώντας ένα πρότυπο μαζί, και παίρνοντας μια αόρατη τροφή απ’ αυτό.

ΑΝΝ ΜΟΡΟΟΥ ΛΊΝΤΜΠΕΡΓΚ

 «Κλειδιά» για Ισορροπία, Επικοινωνία & Ευτυχία στο ζευγάρι σε περιόδους κρίσης

Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές σε κάθε ζευγάρι, όμως πως καταφέρνουν μερικά ζευγάρια να μπλοκάρονται και να μην προχωρούν, ενώ άλλα να παραμένουν ενωμένα αγαπημένα στις καλές αλλά και στις κακές στιγμές;

Η απάντηση δε βασίζεται στην τύχη. Τα ζευγάρια που επιθυμούν να λειτουργήσει η σχέση τους πρέπει να αφιερώσουν χρόνο, χώρο, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, (ενδοοικογενειακή ή και κοινωνική/οικονομική), τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι πρέπει να συνειδητοποιήσουν μερικά σημαντικά «κλειδιά» που μπορούν να τους φέρουν ισορροπία και ευτυχία στη σχέση, παρόλη τη καθημερινή φθορά και εξωτερικές δυσκολίες. Μερικά από αυτά τα κλειδιά είναι:

Να καλλιεργήσουν μια ρεαλιστική εικόνα για την σχέση.

Τα ζευγάρια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το αρχικό «τρελό», ερωτικό, ρομαντικό πάθος κάποια στιγμή μπορεί να αντικατασταθεί με βαθύτερα, ουσιαστικότερα συναισθήματα αγάπης και συντροφικότητας. Μια μακροχρόνια σχέση έχει φυσιολογική φθορά και η προσδοκία ότι όλα πρέπει να είναι πάντα τέλεια, είναι μη ρεαλιστική.

Να δημιουργήσουν μια υγιή σχέση με δουλειά, υπομονή, επιμονή και προσπάθεια.

Μια σχέση είναι  όπως ένας ζωντανός οργανισμός, θέλει φροντίδα, ενδιαφέρον και αγάπη για να επιβιώσει. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να αντιμετωπίζει, μαζί, τα προβλήματα.

Να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο για τη σχέση τους.

Το ζευγάρι πρέπει να αφιερώνει ποιοτικό χρόνο μαζί, ακόμα και χωρίς παιδιά ή άλλες εξωτερικές ενασχολήσεις για να καλλιεργήσει τον δεσμό μεταξύ τους.

Ο ποιοτικός χρόνος πρέπει να είναι μια κοινή δραστηριότητα όπου θα μοιράζονται πράγματα, θα ανταλλάζουν απόψεις, θα συζητούν, θα έρχονται θα επενδύουν σε ουσιαστική ψυχική, πνευματική, σωματική επαφή, και όχι ενασχόληση με κάτι παθητικό και αδιάφορο, π.χ. να βλέπουν τηλεόραση, ή και o καθένας να είναι στη δική του διαδικτυακή σύνδεση.

Να σέβονται την ανεξαρτησία και αυτονομία ο ένας του άλλου.

Είναι σημαντικό τα ζευγάρια να διατηρούν την σύνδεσή και επαφή τους αλλά ταυτόχρονα το κάθε άτομο την αυτονομία του. Να έχει ο καθένας δηλαδή το χρόνο του, τα ενδιαφέροντά του. Σημαντικό κλειδί ισορροπημένης σχέσης.

Να εκτιμούν τη διαφορετικότητα ο ένας του άλλου.

Αν ένα ζευγάρι σκεφτεί τι το τράβηξε στον άλλο στην αρχή θα μπορούσε να είναι και τα κοινά αλλά και τα διαφορετικά, αλληλο-συμπληρωματικά στοιχεία, που έχει ο καθένας. Άρα τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν αντί να παραπονιούνται για τις διαφορές να τις εκτιμήσουν και να τις κατανοήσουν. Έτσι θα μπορέσει ο καθένας να μάθει από τον άλλον και να εξελιχτεί προσωπικά και διαπροσωπικά μέσα από τη σχέση.

Να μην περιμένουν ή προσπαθούν να αλλάξουν τον σύντροφο αλλά να τον αποδεχτούν και εκτιμήσουν έτσι όπως είναι.

Οι περισσότερες διαφωνίες ξεκινούν από την προσπάθεια να αλλάξει ο ένας τον άλλον, όμως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν τόσο πιο εύκολο μπορούν να σώσουν την σχέση, να εκτιμήσουν ο ένας τον άλλον και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να έρθουν πιο κοντά.

Να αποδεχτούν ότι ορισμένα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν.

Αντί να σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια είναι καλύτερα να αποδεχτούν ορισμένα θέματα στη σχέση δεν αλλάζουν και ή πρέπει να προσπαθήσουν να συμβιβαστούν ή να δουλέψουν πάνω σε αυτά.

Να καλλιεργούν διαρκή επικοινωνία.

Η έλλειψη επικοινωνίας είναι από τους πιο σημαντικούς λόγους που κλονίζονται οι σχέσεις. Τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν να ακούν ο ένας τον άλλο, να δείχνουν κατανόηση ακόμα και αν διαφωνούν. Έτσι ο σύντροφός θα φύγει από μια αμυντική στάση και θα γίνει ευκολότερο να ακούσει σκέψεις και συναισθήματά του άλλου και τελικά να τις αποδεχτεί.

Να συνειδητοποιήσουν ότι η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη.

Όσο και να είναι δύσκολο η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη να διατηρηθεί η ποιότητα και η ισορροπία στη σχέση. Αντίθετα η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη δημιουργία απόστασης και αποξένωσης.

Να μην θεωρούν τον σύντροφό τους δεδομένο.

Το καλύτερο «κλειδί» επιτυχίας σε ένα ζευγάρι είναι η ευγνωμοσύνη, να εκτιμούν ο ένας τον άλλο, να του το δείχνουν. Να υπενθυμίζουν ο ένας στον άλλο πόσο τον αγαπούν για αυτό που είναι και να εκφράζουν τα αισθήματά εκτίμησης και ευγνωμοσύνης που τρέφουν ένας για τον άλλον.

Καλέστε με
+
Καλέστε με