2103620147 info@pappas.gr    |     6944137189                                                   

Φόρμα Επικοινωνίας

Επιλογή Σελίδας

Ο κορονοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, γι αυτό και οι ειδικοί σε θέματα υγείας συμβουλεύουν την κοινωνική αποστασιοποίηση, παρόλο που αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις. «Δεν έχουμε ακόμα εμβόλιο και φάρμακα για την καταπολέμηση του ιού. Και ο καλύτερος τρόπος αυτή την ώρα για την προστασία των ανθρώπων και ολόκληρων κοινοτήτων είναι να μειώσουμε τον αριθμό των μολυσμένων – από τον κορονοϊό – ασθενών, μέσω της κοινωνικής αποστασιοποίησης», εξηγεί ο Δρ. Αιζακ Μπογκόχ, ιολόγος, στην καναδική έκδοση της HuffPost.

Είναι όμως τελικά ο έρωτας μια πολυτέλεια εν καιρώ πανδημίας; Έχουν ήδη απαντήσει σε αυτό ποιητές, συγγραφείς, αλλά και επιστήμονες της ψυχικής υγείας. Είναι το ακριβώς αντίθετο: το μόνο αντίδοτο στον φόβο και στον θάνατο. Οπότε ούτε μια πανδημία δεν μπορεί να τον εξαφανίσει, η ανάγκη μάλιστα γι’ αυτόν, αλλά και για το φλερτ που συνεπάγεται, φαίνεται πως εντάθηκε. Μπορεί όμως να τον αλλάξει. Σύμφωνα με την Έλεν Φίσερ, ανθρωπολόγο, που μίλησε στο περιοδικό Time, «όλοι νομίζουν ότι αυτή είναι μια κακή εποχή για dating. Εγώ θεωρώ ότι είναι εξαιρετική. Με το σεξ να βγαίνει από την εξίσωση τουλάχιστον στην αρχή, έχεις τον χρόνο να γνωρίσεις πραγματικά κάποιον. Γιατί το πιο σημαντικό τελικά σε έναν σύντροφο είναι η δυνατότητα για μια καλή συζήτηση». Η ίδια μάλιστα προβλέπει και μια έξαρση στους γάμους το επόμενο διάστημα, από σχέσεις που χτίστηκαν μέσα στην πανδημία.  

Πώς όμως θα διατηρήσουμε ασφαλή τη σχέση μας;

Μια συνηθισμένη λύση είναι οι συζητήσεις μέσω βίντεο κλήσεων. «Μπορούμε πολύ εύκολα να στήσουμε ένα σκηνικό σαν να βρισκόμασταν σε πραγματικό ραντεβού. Να στηρίξουμε τον υπολογιστή πάνω σε ένα τραπέζι, να ντυθούμε σαν να βγαίναμε έξω, να γεμίσουμε το ποτήρι με το αγαπημένο μας ποτό και να συζητήσουμε με τον άνθρωπο που βλέπουμε απέναντι, στο διαδικτυακό παράθυρο», λέει η Κλερ A. Χ., ιδρύτρια της εφαρμογής Friend of a Friend Matchmaking με έδρα το Τορόντο.

Σε άλλη περίπτωση, μια από τις ερωτήσεις που θα ήταν καλό να κάνουμε χωρίς ντροπή, είναι ποια είναι η κατάσταση της υγείας του. «Μπορεί να μην είναι ελκυστικό, όμως δεν είναι κακή ιδέα. Και ίσως είναι καλύτερα να ξεκαθαριστεί η κατάσταση της υγείας μας και το άγχος που πιθανόν να έχουμε για την πανδημία, από την αρχή», συμβουλεύει η Κλερ.

Πρόκειται για έναν υγιή τρόπο επικοινωνίας και «από τη στιγμή που γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε αν αξίζει να έρθουμε πιο κοντά με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει».

Για όσους επιλέγουν να συνεχίζουν να βγαίνουν ραντεβού, η σύμβουλος dating Tammy Shaklee προτείνει την επιλογή τοποθεσιών όπου είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχει πολυκοσμία, όπως μια βόλτα σε έναν κήπο ή ένα πικνίκ σε ένα πάρκο. Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εκφράζουν τις απόψεις τους και τις ανησυχίες τους αντί να πηγαίνουν σε ένα ραντεβού με την ανησυχία ότι μπορεί να θέσουν τους εαυτούς τους ή τους άλλους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. «Όλοι θα πρέπει να σέβονται όταν κάποιος έχει επίγνωση του τι συμβαίνει στον κόσμο και δεν θέλει να παίρνει ρίσκα, αλλά προτείνει ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για να ζήσει μια πιο υπεύθυνη ζωή», λέει η Shaklee.

Οχι στον πανικό

Κι ενώ τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι- στην πλειοψηφία τους – ήπια και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας παρά μόνο προσοχή όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και την τρίτη ηλικία, ο κόσμος πανικοβάλλεται και κάνει παύση στην καθημερινότητά του, ακόμα και στα συναισθηματικά του ενδιαφέροντα. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας και να φροντίζουμε τις βασικές μας ανάγκες. Χρειάζεται κοινή λογική. Είναι ανάγκη να πούμε ”στοπ” στη ζωή μας, επειδή για κάποιο διάστημα θα είμαστε σε κοινωνική αποστασιοποίηση; Οχι βέβαια. Να αποφεύγουμε δημόσιους χώρους, να πλένουμε τα χέρια μας συχνά αλλά να μην περιορίζουμε τα θέλω μας», καταλήγει ο δρ. Μπογκόχ.

Καλέστε με
+
Καλέστε με